Pochoutka, kterou jsme před pár lety ochutnali u přátel, a od té doby patří mezi naše oblíbené kousky na gril. O víkendu jsme byli pozváni na grilování u sousedů, tak jsem připravila lilek a právě tyto žampiony.
Nachystám si menší kousky žampionů, vykrojím nožku, a pak každý obalím kolem dokola proužkem slaniny. Klobouk je vzhůru nohama, resp. nahoru tou nožkou, kterou jsme vyřízla. Slaninu přichytím párátkem skrz, takže mi vznikne malá ohrádka - tu naplním nahrubo nastrouhanou nivou. Může se grilovat přímo na roštu, já nechávám naplněné houby kvůli manipulaci a šťávě v zapékací misce (grilujeme na kameni, na rošt bude asi vhodnější grilovací miska). Recept ráda připravuju i v zimě v troubě na horký vzduch. A připravuji také vegetariánskou verzi pro Michala - místo slaniny si škrabkou na brambory nachystám dlouhé plátky cukety. A zakápnu olivovým olejem, aby to nebylo suché.