Tu původní mi rozbil Ondrášek, když se náhle naučil otevírat skříňky a já to ještě neměla vychytané. Tuto jsem dostala včera, tak jsme si u snídaně řekli, že si v ní uděláme ke kafíčku první koláč. Takže rychlý osvědčený recept - piškotový koláč s "lup šup" krémem.
Piškotové těsto (pro formu o průměru 29 cm):
3 vejce, 60 g cukru, 1 vanilkový cukr, 70 ml mléka, 70 ml oleje, 120 g hladké mouky, 1 prdopeč
"Lup šup" krém
Crème Olé vanilka (Dr. Oetker - puding, který se nevaří), šlehačka, mandarinky v konzervě
Vejce našlehám, přidám cukr, vanilkový cukr a šlehám do pěny. Pak při stálém pomalém šlehání přidám mléko, olej a mouku smíchanou s prdopečem. Hladké těsto vyliju do vymazané a vysypané koláčové formy, peču v předehřáté troubě na 180°asi 25 minut. Po upečení nechám chvíli ve formě, pak dám koláč vychladnout na mřížku.
Crème Olé, šlehačku a mandarinkový kompot i se šťávou dám do mísy, kterou mohu zavřít víkem a neteče (krém znám z předváděčky Tupperware, má se to připravovat v míse na kynutí těsta, ale tu já nemám a jde to i v jiné :-). Pak se s mísou krouží nahoru a dolů, po pár pohybech se krém rozmíchá a ztuhne. Rozetřu na koláč. Na tento rozměr to krásně vyjde, na klasický plech je krému málo.
Většinou to ještě dozdobím třeba strouhanou čokoládou, ale v červnu by byl hřích zůstat u kompotu nebo čokolády, takže dnes nahoru přišly jahody a rybíz.
3 vejce, 60 g cukru, 1 vanilkový cukr, 70 ml mléka, 70 ml oleje, 120 g hladké mouky, 1 prdopeč
"Lup šup" krém
Crème Olé vanilka (Dr. Oetker - puding, který se nevaří), šlehačka, mandarinky v konzervě
Vejce našlehám, přidám cukr, vanilkový cukr a šlehám do pěny. Pak při stálém pomalém šlehání přidám mléko, olej a mouku smíchanou s prdopečem. Hladké těsto vyliju do vymazané a vysypané koláčové formy, peču v předehřáté troubě na 180°asi 25 minut. Po upečení nechám chvíli ve formě, pak dám koláč vychladnout na mřížku.
Crème Olé, šlehačku a mandarinkový kompot i se šťávou dám do mísy, kterou mohu zavřít víkem a neteče (krém znám z předváděčky Tupperware, má se to připravovat v míse na kynutí těsta, ale tu já nemám a jde to i v jiné :-). Pak se s mísou krouží nahoru a dolů, po pár pohybech se krém rozmíchá a ztuhne. Rozetřu na koláč. Na tento rozměr to krásně vyjde, na klasický plech je krému málo.
Většinou to ještě dozdobím třeba strouhanou čokoládou, ale v červnu by byl hřích zůstat u kompotu nebo čokolády, takže dnes nahoru přišly jahody a rybíz.
V pátek jsme se s Justýnkou byly rozloučit ve školce, kde Justýnka nebyla už přes měsíc. Paní učitelky dostaly kytičku a zápich do květináče. Když jsem kytičky chystala a běhala po zahradě a po domě, co bych k růžičkám mohla přidat zeleného, napadl mě taky list papyrusu. Na fotce to není tak dobře vidět, ale udělal kolem dokola růžičky krásnou zelenou vrtuli, myslím, že to vypadlo dobře.