Naše oblíbená zdravá večeře. Pohankové palačinky jsme si oblíbili ve Francii a když jsme pak otevřeli vlastní palačinkárnu, tak jsme si je na různé způsoby dopřávali téměř denně. A jelikož mamka chová vlastní křepelky, začala nám chystat zmenšenou variantu s křepelčími vejci. Pro děti je to ideální, snadněji se totiž konzumuje a vždy se po těchto lívancích jen zapráší... Takže když si od babičky doneseme tato malá krásná vajíčka, tak využití je celkem jasné...
Na těsto použiju vodu, vajíčko a trochu soli, mixuju a od oka přisypávám pohankovou mouku, dokud těsto nemá správnou konzistenci. Na troše oleje osmažím lívance z jedné strany, otočím a nahoru rozklepnu křepelčí vajíčko. Posolím a posypu tvrdým nastrouhaným sýrem (nejlépe parmezánového typu).
A varianta palačinková s vajíčky od našich slepiček... (varianta "domací", přece jen pánvička není plotna s průměrem 40 cm, takže palačinku neskládám – není to tak krásné, ale na chuti to neubere:-)
Když mi náhodou zůstane těsto, nechám si ho v lednici na další použití – když se těsto rozleží, tak je ještě lepší, jen je potřeba ho pak důkladně promíchat, popř. doupravit konzistenci.