pondělí 29. srpna 2016

Pohankové lívance

Naše oblíbená zdravá večeře. Pohankové palačinky jsme si oblíbili ve Francii a když jsme pak otevřeli vlastní palačinkárnu, tak jsme si je na různé způsoby dopřávali téměř denně. A jelikož mamka chová vlastní křepelky, začala nám chystat zmenšenou variantu s křepelčími vejci. Pro děti je to ideální, snadněji se totiž konzumuje a vždy se po těchto lívancích jen zapráší... Takže když si od babičky doneseme tato malá krásná vajíčka, tak využití je celkem jasné...



Na těsto použiju vodu, vajíčko a trochu soli, mixuju a od oka přisypávám pohankovou mouku, dokud těsto nemá správnou konzistenci. Na troše oleje osmažím lívance z jedné strany, otočím a nahoru rozklepnu křepelčí vajíčko. Posolím a posypu tvrdým nastrouhaným sýrem (nejlépe parmezánového typu).

A varianta palačinková s vajíčky od našich slepiček... (varianta "domací", přece jen pánvička není plotna s průměrem 40 cm, takže palačinku neskládám – není to tak krásné, ale na chuti to neubere:-)



Když mi náhodou zůstane těsto, nechám si ho v lednici na další použití – když se těsto rozleží, tak je ještě lepší, jen je potřeba ho pak důkladně promíchat, popř. doupravit konzistenci.

10 komentářů:

  1. Veru, obě varianty vypadají krásně :-) a ta křepelčí vajíčka mě zaujala. Škoda, že nemáme žádné křepelky v okolí. Přeji hezký zbytek léta!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Peťo. Já si sama křepelčí vajíčka nikdy nekoupila, ale jsem moc ráda, že je teď mamka chová, a sem tam dostaneme – jsou moc dobrá a prý jsou zdravější než slepičí...

      Vymazat
  2. Vau, vau, vau, Roni, práve si mi dodala môj ďalší životný recept, som bezlepková a bezškrobová a pohánková múka a vločky mi robia dobre, idem do toho!!!
    Palačinkárna? Idem si prečítať:-)
    Veronika, nedala ssi mi vedieť ako sa ti páčia bielené zmeny v dome:-)pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super recepty, tie ti z palacinkárni ukradnem!

      Vymazat
    2. Ali, jsem ráda :-) Toto pohankové těsto se dá úplně v pohodě použít i pro ty sladké varianty (v palačinkárně jsme to tak jedné "bezlepkové dívce" také připravovaly). Já teď raději dětem dělám i ty sladké palčinky pohankové a jsem ráda, že jim chutnají, v palačinkárně se pohance dost lidí bránilo, hlavně chlapi :-)))

      Vymazat
    3. Ali, já myslím, že jsem Ti na blog psala ohledně těch "bielenych zmen" :-) Aspoň teda myslím :-) Je fakt, že jsem teď o prázdninách často i týdny nebyla pořádně na netu... Takže postupně pročítám i dozadu (jak mi děti a práce dovolí :) – a jak už jsem psala mnohokrát – hrozně moc se mi u Vás líbí, máme to fakt originální a ty poklady, které postupně přibývají... Také musím doma pořád něco předělávat... Zrovna jsem začala v garáži (kterou jako garáž nevyužíváme) dělat mozaikovou podlahu z kousků rozbité dlažby. No, ale vzhledem k tomu, že to dělám sem tam, když malej spí, tak to bude práce asi na několik měsíců, možná i let :-)))

      Vymazat
    4. Veru kdyby jsi chtěla nějake kousky nebo odřezky dlažby tak u nás toho bude dost;)

      Vymazat
  3. Já bych doplnila, že pohankové mouky jsou dva druhy - celorznná a hladká. Osobně dávám přednost poměru 50g celozrnné a 200g pohankové hladké. Dá se objednat v pohankovém mlýnu Šmajstrla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přidávám odkaz: http://www.pohankovymlyn.net. Z mlýnu Šmajstrla jsme brali mouku i do palacinkarny;) Mají také výborné pohankové těstoviny;)

      Vymazat

Děkuji za Vaši návštěvu i za komentář... A přeji krásný den, Veronika

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...