úterý 14. července 2015

Grilovaný lilek

Zeleninu grilujeme často, častěji než maso. A už jsme nejednoho masoteriána přesvědčili, že když se zelenina dobře připraví a dochutí, tak je to lahoda :-) Jednou k nám přišel brácha, když jsme grilovali zeleninové špízy. Poseděl s námi, ale že si nedá, že nemá hlad a grilovanou zeleninu nemusí... Pak to vonělo, tak že teda zkusí... No, oblizoval se a ještě nakonec bylo málo :) A kamarád, milovník masa, prý od té doby, co měl u nás grilované cuketky, tak že si je dělá pravidelně...

Lilek jsem opláchla, podélně rozřízla, nařezala dužinu (opatrně aby se nepoškodila slupka), pokapala citrónem, osolila (řádně), opepřila a připravila marinádu: olivový olej, prolisovaný česnek a lístky tymiánu. Tím jsem lilky potřela (je dobré lilek trochu prohnout, aby se marináda dostala i dovnitř řezů), zabalila do alobalu a nechala (mimo lednici) tři - čtyři hodiny marinovat. 

Na rozpálený gril se dá lilek nejdřív řezem dolů, asi na deset minut, pak se otočí, rozbalí a griluje se dalších deset - patnáct minut. Říkali jsme si, že v této fázi by se dala kolem lilku naskládat další zelenina nebo žampiony, popřípadě by se ke konci dal posypat třeba parmezánem. Ale myslím, že sýr už není třeba, ochucený lilek je moc dobrý sám o sobě.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...