pátek 5. prosince 2014

A. R. 3 & 4

Nové recepty v rámci adventního kalendáře...

Den třetí: Skořicová panna cotta s ovocnou omáčkou


Inspirace: Apetit speciál - světové dezerty. 2 lžičky želatiny jsem nechala naboptnat se dvěmi lžícemi mléka. Formičky jsem vymazala olejem. 400 ml smetany na šlehání jsem vařila se 100 ml mléka, dvěma svitky skořice a 35 g cukru (vždy dávám méně než je psáno v receptu). Když směs vařila, vypla jsem to a chvíli míchala, přidala naboptnalou želatinu a míchala, aby se pěkně rozpustila. Pak šup do formiček a ztuhnout (nechala jsem to tuhnout přes noc). Pak jsem povařila ovoce (špendlíky - zásoba z mrazáku) s cukrem a přepasírovala... 


Den čtvrtý: Švýcarské rösti


Podle kuchařky "Brambory" opět od Apetitu. Kilo brambor jsem uvařila ve šlupce (píšou den předem, já vařila ráno a použila večer). Oloupala jsem je a nastrouhala, osolila, přidala nakrájenou cibuli. Na pánvi (se silným dnem) jsem rozehřála olej a přidala polovinu směsi, pak jsem to posypala nastrouhaným sýrem (gruyère jsem fakt nesehnala, takže ementál, naštěstí tu žádný Švýcar, který by mě shodil z vysokého alpského štítu, není). Pak jsem nanesla druhou polovinu směsi, uplácala, pokropila mlékem, stáhla oheň a opékala asi 30 minut (30 minut bylo psaných v receptu, my už ale měli hlad a taky jsme potřebovali uložit děti, takže jsme to urychlovali. No co, však brambory už vařené byly). Pak jsem placku sesunula na talíř (trochu se to bortilo, asi to chtělo fakt opékat déle), pomocí dalšího talíře otočila vzhůru nohama a otočené vrátila na pánev (a vytvarovala zpět do tvaru placky). A opekla jsem to i z druhé strany.

Den třetí jsme si dopřáli (já po dlouhé době) také kulturní zpestření v podobě slavnostního otevření stálé výstavy darovaného díla Franty - Františka Mertla v Třebíči. Na zahájení zahrál Michal Prokop, Luboš Andršt a Jan Hrubý.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...